Noutati

» 05.07.2011
Sa lansat situl oficial www.lagoto.ro
» detalii....



 

Ce ar trebui sa stiu despre meseria de Trufar

Desi i s-a facut multa reclama acestei indeletniciri, vreau sa afirm din capul locului ca nu este o activitate care sa te imbogateasca. Cei care doresc averi peste noapte, le recomand sa caute altceva.

Sezonul de recoltat trufe poate sa dureze 4-5 luni in decursul unui an, in restul timpului, veti mai avea o responsabilitate, acea de a avea grija de “vinatorul de trufe”.

Pretul trufelor difera de la o saptamina la alta si depinde foarte mult de cantitatile de trufe recoltate in zona Europei.


Calitatea si cantitatile de trufe recoltate depind foarte mult de umiditatea solului si de temperatura. Ca orice ciuperca si trufa creste cind are conditiile optime.

Plimbarile lungi prin padure la recoltat de trufe presupun un efort sustinut, rezistenta la caldurile toride din luna august sau frigul si ploile reci si sacaitoare de la sfirsitul toamnei.

De asemenea avem nevoie de o masina buna care sa ne permita sa ne apropiem cit mai mult de padure si abilitati de sofer “de teren” pentru a nu ramine impotmoliti pe drumurile forestiere.

Pentru a va apuca de cules trufe veti avea nevoie de toate aceste abilitati si in special de un caine foarte bine dresat, care va face diferenta intre o plimbare cu catelul prin padure si meseria de trufar.

Exista pe internet tot felul de informatii despre trufe si caini pentru recoltat trufe, mai mult sau mai putin corecte. De aceea vreau sa-i sfatuiesc pe viitorii trufari, ca inainte de a achizitiona un caine sa apeleze la sfaturile si ajutorul unor trufari cu experienta sau mai bine sa participe la un seminar despre trufe, unde sa vada cu ochii lor ce sint trufele, cum se cauta, care sint padurile propice pentru trufe si mai ales cum lucreaza un caine bun in padure. (informatii despre seminarii despre trufe puteti obtine de la: http://truffoir.ro/RO/Cultivation1/90.aspx#Title)

 

E pacat sa aruncati “pe geam” o gramada de bani pe un caine care nu are multe lucruri in comun cu trufele, sau pe unul obisnuit sa manince trufe, dupa care veti fi nevoiti sa alergati prin padure daca veti dori sa duceti trufe acasa.

 

Dupa ce ati recoltat trufele, acestea trebuie pastrate in cutii inchise etans, in frigider la 2-4 grade Celsius. Perioada de pastrare este indicat sa fie cit mai mica, pentru citeva zile, astfel incit sa ajunga in stare proaspata la consumatori.

O foarte mare atentie trebuie acordata persoanelor care “cumpara” trufele.

Personal va sfatuiesc sa vindeti oamenilor de incredere ca va vor cintari si plati trufele pe loc, nu celor care va cer 5-10 Kg de trufe ca “monstre” urmind sa le achite dupa ce le vind. Este nevoie de mult efort si timp sa le recoltati, deci vindeti-le nu le dati pe ochi frumosi sau vorbe ticluite.